De Zwitserse Witte Herdershond

De Zwitserse witte herdershond

De Zwitserse Witte Herder staat inmiddels bekend als echte familiehond. Toch is het nog steeds een échte herdershond. Waaks, beschermend over zijn familie, sterk, intelligent, werklustig, leergierig, dol op samenwerken en is erg baasgericht. Deze eigenschappen maken de hond geschikt voor verschillende doeleinden. Zoals hulp- of therapie hond. Maar ook in de sport zal de Zwitserse Witte herder zeker kunnen uitblinken.

Held op sokken.
Ten opzichte van andere herders wordt de witte herder nog al eens gezien als de 'minst dappere' van de herders. Zo kunnen witte herders wat terughoudend zijn. Terughoudendheid hoeft geen slechte eigenschap te zijn. Maar met de driften waar de herdershond jarenlang op is geselecteerd, kán dit tot re-actief gedrag leiden. Dat betekend dat ze in de meeste situaties zichzelf zullen beschermen door te kiezen voor een aanvallende houding. Ze waren immers bedoeld om huis en erf te beschermen tegen indringers.
Deze twee eigenschappen (terughoudend/aanvallend) liggen lijnrecht tegenover elkaar en dat kan er voor zorgen dat de hond in conflict raakt met zichzelf. Zijn gedrag kan daardoor onvoorspelbaar worden.
Om dit te voorkomen is het belangrijk dat er niet met zeer angstige honden wordt door gefokt, maar ook de socialisatie en training van de hond draagt bij aan een sociale en evenwichtige hond.

Kijk in elk geval goed naar de karakters van de ouderdieren als u voor een pup gaat kijken. Een goede socialisatie, training/opvoeding doet een hoop, maar karaktereigenschappen, agressie, onzekerheid, nervositeit ed, zijn óók genetisch bepaald. Binnen de witte herders zijn er dan ook zeker verschillen in karakters te vinden.

Vacht types

De Zwitserse witte herder komt in 2 vacht varianten voor. De lang stockhaar vacht, en een kort stockhaar vacht. Beide types hebben een dubbele vacht en verharen in principe een aantal keer per jaar. Dat kan een hoop losse haren in huis veroorzaken. Iets waar je zeker rekening mee moet houden.
Als mensen twijfelen omdat ze niet kunnen kiezen, vragen ze wel eens of er veel verschil zit in de verzorging ervan. Op zich niet. Maar ik denk wel dat eigenaren van een langharige herder de hond wat vaker zullen kammen, dan eigenaren met een kortharige herder. De vacht van een witje wordt wel eens gekscherend 'zelfreinigend' genoemd. De vacht is, mits in een goede conditie, namelijk vuil-afstotend. Wanneer ze gespeeld hebben en vies zijn, droogt de vacht redelijk snel op waarna al het zand en viezigheid makkelijk uitgeschud kan worden. De hond ziet er dan weer keurig schoon en wit uit.
Qua verharen moet ik u teleurstellen. Daarin zit weinig verschil. Uit een kortharige vacht vallen nét zo veel haren, als uit een langharige vacht. Het enige verschil zit in de lengte van die losse haartjes. Wél is het zo dat een kortharige vacht veel sneller is opgedroogd na het zwemmen of een wasbeurt. Daarnaast heb ik het idee dat kortharige herders, minder moeite hebben met de warmte 's zomers dan de langharige herders.
Verder is het echt maar net waar uw persoonlijke voorkeur ligt. De sportieve, elegante uitstraling van de stock? Of de sterke, zachtaardige look van de langhaar?

"Snelle leerling"
Deze sterke, maar toch enigszins gevoelige hond dient consequent en met zachte hand opgevoed te worden. Ze leren snel en hebben veel baat bij een positieve opvoeding waarbij wenselijk gedrag beloond wordt. Hun enthousiasme en grote liefde voor hun baas, maakt ze erg werkwillig. Toch verschilt het karakter nog sterk per individu. Zo zal de ene hond enkel met zijn bal willen spelen terwijl de ander het liefst de hele dag op schoot kruipt bij zijn baas. Maar helemaal 'niets doen', daar zijn ze niet zo goed in.  De Zwitserse witte herder is een intelligente hond welke graag bezig is. Voorkom ongewenst gedrag door actief met de hond te trainen. Dit voorkomt frustratie en geeft de hond rust en stabiliteit.

Past de witte herdershond bij mij?

Dit is een vraag die elke (toekomstige) hondenbaas zich zelf zou moeten stellen.
Veel mensen zoeken naar eigenschappen als 'sociaal, kindvriendelijk, gezinshond, makkelijk te trainen...' Nu kan de Zwitserse witte herder daar zeker aan voldoen. Maar dit is niet iets waar u zo maar vanuit moet gaan.

Sociaal
De Zwitserse Witte herder krijgt vaak de naam familiehond. Toch wil ik hier een duidelijke kanttekening bij zetten. Het is namelijk absoluut geen labrador, of chihuahua. Het zíjn en blijven herders die jarenlang gefokt zijn om huis en haard te bewaken. Zo zal de herder van nature dus niet sociaal of speels zijn naar vreemde mensen of dieren dan hun "eigen familie". Iets waar andere rassen toch minder moeite mee hebben. Dit is daarom iets dat u ten tijde van het opgroeien écht bewust moet aanleren. Omgaan met andere dieren en vreemde mensen.
In het geval van een goede brede, (maar wel gedoseerde) socialisatie, kan de Zwitserse witte herder zich zeker ontwikkelen tot een sociale en kindvriendelijke hond. Maar in de basis zal de hond toch altijd wat terughoudend zijn naar vreemde mensen en honden.

Makkelijk te trainen
De herder heeft een grote "will-to-please", wat in houdt dat ze erg op hun baas gericht zijn en graag willen werken. Dus ja, dat maakt ze goed en makkelijk 'trainbaar'. Het zijn intelligente honden die heel snel verbanden kunnen leggen en ook snel commando's zullen aanleren. Maar ook daar zit een valkuil, want ze hebben het razendsnel door als je níet consequent bent en gaan gedrag herhalen als (voor ons) onwenselijk gedrag voor hén succes oplevert. Een goede gehoorzaamheidscursus is dus zeker aan te raden.

Volgzaam
Een herder heeft een grote focus voor zijn baas. Het liefst volgt hij zijn baas dan ook de hele dag. U zult zich nooit meer eenzaam voelen als u naar het toilet moet. Helaas, ook dit heeft een keerzijde. Door zijn 'focus op de baas' heeft de herder snel de neiging om "verlatingsangst" te ontwikkelen. Het "alleen thuis zijn" zal dus echt in kleine stapjes aangeleerd moeten worden. Neem hiervoor de tijd en schakel op tijd hulp in als blijkt dat uw hond moeite heeft met alleen thuis blijven.

Heeft u een goede stofzuiger?
Nog een nadeel van dit ras is het verharen. Ze hebben een dikke (dubbele) vacht en verharen meerdere keren per jaar en dat kan best "even slikken" zijn als je dit niet gewend bent. Ga er maar vanuit dat je hele huis verschillende periodes volledig ondergesneeuwd gaat worden met de heerlijke donsvacht van uw viervoeter. Het kan raadzaam zijn om uw hond daarom in tijden van de rui (de wisseling van vacht) een keer naar een trimsalon te brengen om de ergste losse haren eruit te laten wassen/blazen.
Daarnaast zijn er een hoop herders die dol zijn op zwemmen (in vieze sloten) of een heerlijke modderpoel. Die witte vacht kan er na een wandeling in het bos dus heel anders uit zien op de terugweg. Een extra kleed in uw auto is geen overbodige bescherming van uw bekleding.

Groot in alles
De Zwitserse witte herder is een hond van groot formaat. Een volwassen herder weegt al gauw tussen de 30 en 45 kilo. Dit betekent dat uw hond dus ook veel zal eten. Daarnaast hebben grote honden zwaardere medicatie (ontwormen, ontvlooien etc) nodig dan kleinere rassen. Dit soort factoren brengen dus ook meer kosten met zich mee. 
Daarnaast zult u fysieke inspanningen bij grote rassen, welke gevoelig zijn voor HD (Heup Dysplasie) altijd rustig en met beleid moeten opbouwen. Dit houdt in dat u de hond het eerste jaar zo min mogelijk mag laten springen, traplopen, etc. Heeft u geen lift? Realiseert u zich dan dat een pup van 6 maanden al gauw de 20 kilo gepasseerd is en dus niet eenvoudig op te tillen is.

Bent u nog steeds aandachtig aan het lezen en is uw enthousiasme onveranderd?
Laat u dan overspoelen door de liefde van een geweldige trouwe vriend. Uw leven zal niet meer hetzelfde zijn.

Een rashond met 'stamboom'

Hoe belangrijk is een stamboom bij een rashond?

Een stamboom is niets anders dan de registratie van de afstamming van een hond. De stambomen die bij onze rashonden worden afgegeven zijn door de FCI (Fédération Cynologique Internationale) erkend. Dit betekend dat álle honden binnen dit stamboek aan de hand van DNA staan geregistreerd. Om zo'n FCI stamboom aan te kunnen vragen moeten de honden waarmee gefokt wordt, maar ook de fokker aan een aantal regels voldoen. Zo moeten beide ouder dieren in het bezit zijn van zo'n FCI stamboom. De fokker mag geen familie kruisen. Dus niet een broer en zus bijvoorbeeld. Dit noemt men 'inteelt' en dat is niet toegestaan. Ook mag een teef bijvoorbeeld niet 2 nesten in één jaar tijd krijgen, etc. Daarnaast stelt de FCI bij elke rashond een aantal erfelijkheidsonderzoeken verplicht. Als de ouderdieren níét getest zijn op bijvoorbeeld HD, ED bijvoorbeeld, dan krijgen de pups ook géén stamboom.

Meer over dit fokbeleid vind u op de site van de Raad van Beheer. 
https://www.houdenvanhonden.nl/gezond-fokken-met-fairfok/duurzaam-fokbeleid/

De Zwitserse witte herder is een populaire rashond aan het worden. Dit zorgt ervoor dat de vraag naar pups erg groot is. Een nadeel daarvan is dat er helaas ook veel pretnestjes gefokt worden met onvoldoende kennis over de verschillende bloedlijnen.
Juist voor een ras als de Zwitserse witte herder is die stamboom onwijs belangrijk. Er zijn namelijk "maar 8" verschillende bloedlijnen in de basis van dit ras. Alle witte herders in Europa (en zelfs daarbuiten) stammen af van deze eerste 8 witte herders honden. Binnen deze lijnen schuilen helaas nog wat erfelijke gebreken. Het is dus uiterst belangrijk om goed te weten of je een teef niet met een reu kruist die nauw verwant zijn aan elkaar.

Zie je een witte herder lopen? Dan is de kans groot dat het familie is van jouw eigen witte herder. Misschien niet in de eerste generatie, maar binnen 3 generaties zou hun afstamming best al eens kunnen 'overlappen'. Zo maar een witte herder kruisen met een andere witte herder is dus niet verstandig.

Outcross
Om het ras gezond te houden is het erg belangrijk dat er goed gekeken wordt naar de verschillende bloedlijnen. Maar wanneer je steeds binnen de zelfde bloedlijnen blijft kruisen dan kun je op een gegeven moment te maken krijgen met hoge mate van verwantschap. je zou dan toch weer bepaalde lijnen met elkaar moeten gaan kruisen. Dit noemen we lijnteeld. Niet bepaald wenselijk als je het ras gezond wilt houden. Om die reden hebben de verschillende rasverenigingen van de Zwitserse witte herder de stamboeken geopend. Dit houdt in dat alle witte herders welke aan de rasstandaard voldoen, maar geen FCI stamboom hebben, aangekeurd kunnen worden. Worden ze tijdens deze aankeuring voldoende beoordeeld als 'rastypisch' en zijn ze een waardevolle aanwinst voor het ras? Dan krijgen deze honden een voorlopig "bijlage" stamboomcertificaat. Op die manier hopen we zo veel mogelijk bloedlijnen en diversiteit te verkrijgen en te behouden voor de fokkerij.

 

Activiteiten ondernemen


Er zijn diverse activiteiten die u met de herder kunt ondernemen. 
- Agility (behendigheid)
- Balans en coördinatie

- Bikejörring (fietsen)
- Canicrossen (hardlopen)
- Coursing (jacht nabootsing)
- Dogdancing
- Dogsurvival (een soort obstakelrace) zie afbeelding
- Flyball
- Frisbee
- Gehoorzaamheid
- Hoopers (stuurbaarheid op afstand)
- IPO (pakwerk ed)
- Jacht (aporteren van dummy's)
- Reddingswerk
- Schapendrijven
- Show
- Speuren (praktijkspeuren, detectiewerk, zoekwerk)
- Yoga of TTouch
- Zwemmen

Toch zult u voor de meeste activiteiten moeten wachten tot de hond is uitgegroeid. Laat u daarom vooraf goed informeren over betreffende activiteiten.

Meer informatie over het ras, en de rasstandaard kunt u vinden op de websites van de rasverenigingen van de Zwitserse witte herdershond.